Aanvullend onderzoek bij hartproblemen en erfelijk hartonderzoek bij de hond en kat

Uw huisdier is bij mij aan het juiste adres voor een uitgebreid en betrouwbaar echo-onderzoek van het hart en voor de behandeling van hartziekten. Ik heb mij gespecialiseerd in het opsporen en behandelen van hartziekten bij honden en katten. Daarvoor heb ik veel aanvullende trainingen gevolgd en inmiddels kan ik bouwen op jarenlange ervaring. 

Ik ben bevoegd voor het maken en beoordelen van hartecho’s die voor het fokken met honden en katten gemaakt worden.
Meer informatie over hartziekten vindt u op de pagina HART.

Hieronder vindt u snel waar u voor komt. Klik aan voor de juiste informatie:

Voor alle onderzoeken maak ik gebruik van een Philips CX50 matrix echomachine met kleurendoppler, spectraaldoppler en weefseldoppler. Daarmee voer ik ook officiële hartscreening bij rashonden en raskatten uit. De onderzoeken voldoen aan de, door de verschillende rasverenigingen, aangegeven criteria en zijn gestandaardiseerd volgens de geldende normen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor onderzoek en behandeling van een hartaandoening bij uw huisdier? Stuur een mail.

Verschillende hartziekten die bij cardiologie aan bod komen:

  • CardiologieLekkende Mitraalklep
  • Gedilateerde Cardiomyopathie
  • Aorta stenose
  • Pulmonaalstenose
  • Persisterende Ductus Arteriosis
  • HCM

Electrocardiogram (ECG) als aanvullend onderzoek bij cardiologie

Dit onderzoek is belangrijk voor onderzoek van een onregelmatige hartslag en geleidingsproblemen in het hart. Door het aanbrengen van kabels met een klemmetje aan de poten wordt de elektriciteit van het hart in beeld gebracht. Ook tijdens de hartecho wordt het ecg geregistreerd. Dit is niet alleen voor het opsporen van een hartritmestoornis maar bepaalt ook het tijdstip tijdens de hartcyclus voor precieze metingen. Voor een echt langere hartritmeregistratie is een Holter ECG (24 uurs registratie) beschikbaar. Dit is een klein ecg-kastje dat via plakkers vast zit op de borst. Uw dier gaat met dit kastje naar huis en na 24 uur wordt deze weer verwijderd en naar mij teruggestuurd. Dit onderzoek is met name van belang voor het inschatten van de ernst van de hartritmestoornis over de dag en nacht heen.

Officiële hartscreening

Voor officiële hartscreening bij honden en katten kunt u zonder verwijzing bij mij terecht. Sinds februari 2018 ben ik lid van:

Ik sta op de diverse lijsten van dierenartsen die bevoegd zijn voor het uitvoeren van echografische hartonderzoeken bij honden en de HCM en PKD screening bij katten. Hieronder vindt u de invulformulieren voor de HCM en PKD onderzoeken bij de kat:

  • Voor het HCM formulier klik op download.
  • Voor het PKD formulier klik op download.
  • Voor het Pawpeds HCM formulier, klik hier.

Let op: dit formulier gebruikt u als de uitslag doorgestuurd mag worden naar de database van Pawpeds.

Hieronder vindt u adviesbrieven voor het:
HCM en PKD onderzoek
Erfelijk hartonderzoek bij de hond