ECG staat voor Elektrocardiogram. Door het aanbrengen van kabels met een klemmetje aan de poten wordt de elektriciteit van het hart in beeld gebracht.

Dit onderzoek is belangrijk voor onderzoek van een onregelmatige hartslag en geleidingsproblemen in het hart.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in een liggende houding op de rechterzijde. De klemmetjes (deze zijn niet pijnlijk) worden bij de ellebogen en de knieën aangebracht. De klemmetjes zitten via een kabel aan een bluetooth kastje. Deze stuurt het ecg-signaal door naar de laptop. Er is geen narcose nodig. Ook tijdens een hartecho wordt direct een ecg opgenomen. Dit is niet alleen van belang voor het opsporen van een hartritmestoornis maar dient ook voor het bepalen van het tijdstip tijdens de hartcyclus voor precieze metingen.

Op deze manier kan gedurende korte of langere tijd het ecg-signaal opgenomen en beoordeeld worden.

Voor een echt langere registratie is een zogenaamde Holter ECG (24 uurs registratie) beschikbaar. Dit is een klein ecg-kastje dat via plakkers vast zit op de borst. Uw dier gaat met dit kastje naar huis en na 24 uur wordt deze weer verwijderd en naar mij teruggestuurd. Dit onderzoek is met name van belang voor het inschatten van de ernst van de hartritmestoornis over de dag en nacht heen.

Terug naar Hartziekten

Terug naar Interne geneeskunde