Aanvullend en erfelijk hartonderzoek bij de hond en kat

Uw huisdier is bij mij aan het juiste adres voor een uitgebreid en betrouwbaar echo-onderzoek van het hart en voor de behandeling van hartziekten. Ik heb mij gespecialiseerd in het opsporen en behandelen van hartziekten bij honden en katten. Daarvoor heb ik veel aanvullende trainingen gevolgd en inmiddels kan ik steunen op jarenlange ervaring. Ik bied röntgen, hartecho, bloedonderzoek, bloeddrukmeting en ecg / 24-uurs ecg aan.

Ik ben bevoegd voor het uitvoeren van echografische erfelijk hartonderzoek bij honden en de HCM en PKD screening bij katten. Aanvullend bied ik holter (24uur) ecg en bloedonderzoek aan. Meer informatie over hartziekten vindt u op de pagina HART.

Hieronder vindt u snel waar u voor komt. Klik aan voor de juiste informatie:

Officiële hartscreening

Voor officiële hartscreening bij honden en katten kunt u zonder verwijzing bij mij terecht. Ik ben lid van het Collegium Cardiologicum en van PawPeds en bevoegd voor het doen van hartscreeningen ten behoeve van de fokkerij. Dat betekent dat ik bij rashonden en raskatten hartscreening uitvoer volgens gestandaardiseerde normen en dat de screeningen voldoen aan de criteria van de verschillende rasverenigingen. Voor alle onderzoeken maak ik gebruik van een Philips CX50 matrix echomachine met kleurendoppler en spectraaldoppler.

Veel rasverenigingen eisen dat een hartonderzoek wordt uitgevoerd volgens een gestandaardiseerde methode en dat de resultaten centraal geregistreerd worden. Cardiologen of dierenartsen die verbonden zijn aan het Collegium Cardiologicum hanteren een erkende gestandaardiseerde methode. Bovendien worden de resultaten van het onderzoek verzameld in een centrale database. Ik ben sinds 2019 lid van her Collegium Cardiologicum. Vanaf dat moment ben ik ook lid geworden van PawPeds. Ik wordt door meerdere fokverenigingen erkend en genoemd op hun websites.

Hieronder vindt u de invulformulieren voor de HCM en PKD onderzoeken bij de kat:

  • Let op: Als u de resultaten van het HCM onderzoek naar PawPeds wilt laten opsturen kiest u voor het PawPeds HCM formulier.
    Voor het gereedmaken en opsturen van de gegevens naar PawPeds worden administratiekosten in rekening gebracht van €6.50

  • Als u de resultaten alleen voor uzelf of uw kattenvereniging wilt hebben, heeft u de keuze uit de volgende formulieren:
    Het HCM/PKD/CIN formulier JONKER-D.I.G. (Op dit formulier staan zowel het resultaat van het HCM als het PKD/CIN onderzoek).
  • Het HMC formulier JONKER-D.I.G. (Op dit formulier staat uitsluitend het resultaat van het hartonderzoek).
  • Het PKD/CIN formulier JONKER-D.I.G. (Op dit formulier staat uitsluitend het resultaat van het nieronderzoek).

Voor het hartonderzoek bij honden maak ik gebruik van de formulieren van het Collegium Cardiologicum. Desgewenst vul ik hierbij ook het door de fokvereniging aangeboden certificaat in. De gegevens van het hartonderzoek worden na uw toestemming geplaatst in de database van het Collegium Cardiologicum.

Voor alle onderzoeken maak ik gebruik van een Philips CX50 matrix echomachine met kleurendoppler, spectraaldoppler en weefseldoppler. Daarmee voer ik ook officiële hartscreening bij rashonden en raskatten uit. De onderzoeken voldoen aan de, door de verschillende rasverenigingen, aangegeven criteria en zijn gestandaardiseerd volgens de geldende normen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor onderzoek en behandeling van een hartaandoening bij uw huisdier? Stuur een mail.

Verschillende hartziekten die bij cardiologie aan bod komen:

Electrocardiogram (ECG) als aanvullend onderzoek bij cardiologie

Een ECG brengt de geleiding van het hart in beeld. Hiermee kan ik hartritmestoornissen en geleidingsproblemen in het hart opsporen. Daarnaast geeft een ECG inzicht in het juiste moment voor precieze metingen tijdens een echografisch onderzoek.

Voor een kort ECG maak ik de kabels met een klemmetje aan de poten van uw huisdier vast. Hier merkt het dier meestal nauwelijks iets van. Als het nodig is, kan ik ook een Holter ECG inzetten voor een langere hartritmeregistratie van 24 uur. Dit is een klein kastje dat met plakkers vastzit op de borst van uw huisdier. Uw dier kan met dit kastje gewoon mee naar huis. Na 24 uur verwijdert u het kastje en stuurt het naar mij terug voor het uitlezen van de gegevens. Met een Holter ECG kan ik de ernst van de hartritmestoornis over de dag en nacht heen inschatten.