Het hart
Het hart zorgt voor de bloedcirculatie en bestaat uit twee helften. De linker harthelft zorgt voor de bloedvoorziening van het lichaam en de rechter harthelft zorgt voor de longcirculatie. Het hart bestaat uit twee boezems en twee kamers die gescheiden zijn door kleppen. Vanuit de kamers ontstaan de aorta links en de longslagader rechts.
Hartaandoeningen bij onze gezelschapsdieren
Onze huisdieren krijgen, net zoals bij mensen, soms te maken met een hartaandoening. Dit kan zowel bij jonge dieren voorkomen als bij de oudere dieren. Bij de jonge dieren zien we vaak een aangeboren probleem. Bij de oudere dieren is er vaak sprake van een verkregen hartziekte.
Als er een hartruis wordt gehoord bij uw huisdier is er mogelijk sprake van een hartaandoening. Er wordt dan gelet op de sterkte van de hartruis, de leeftijd van het dier en het rastype om in te schatten of er sprake is van een mild of ernstig probleem. Bij aanwijzing voor een ernstiger probleem of het optreden van verschijnselen die passen bij een hartaandoening, is aanvullend onderzoek nodig om tot een juiste diagnose te komen. Aanvullend onderzoek, zoals een röntgenfoto van de borstholte, een hartecho of een ecg kan duidelijk maken wat de onderliggende oorzaak is voor de hartruis. Door op tijd aanvullend onderzoek te doen is de prognose bekend en kan op tijd worden behandeld
Verschillende hartaandoeningen
Er wordt onderscheid gemaakt tussen aangeboren hartproblemen en verkregen hartziektes. De aangeboren hartziektes zijn vaak op jonge leeftijd al aanwezig. De verkregen hartziektes ontstaan meestal op een wat hogere leeftijd. Daarnaast hebben we met erfelijke hartaandoeningen te maken, zowel bij de hond als de kat.
Verschillende hartziekten:
- Lekkende Mitraalklep
- DCM (een te wijd hart)
- Aorta stenose
- Pulmonaalstenose
- PDA (Ductus Botalli shunt)
- VSD (een gaatje in de tussenwand)
- HCM (een te dikke hartspier)
- Tricuspidaalklep dysplasie
Electrocardiogram (ECG) als aanvullend onderzoek
Dit onderzoek is belangrijk voor onderzoek van een onregelmatige hartslag en geleidingsproblemen in het hart. Door het aanbrengen van kabels met een klemmetje aan de poten wordt de elektriciteit van het hart in beeld gebracht. Ook tijdens de hartecho wordt het ecg geregistreerd. Dit is niet alleen voor het opsporen van een hartritmestoornis maar bepaald ook het tijdstip tijdens de hartcyclus voor precieze metingen. Voor een echt langere hartritme registratie is een Holter ECG (24 uurs registratie) beschikbaar. Dit is een klein ecg-kastje dat via plakkers vast zit op de borst. Uw dier gaat met dit kastje naar huis en na 24 uur wordt deze weer verwijderd en naar mij teruggestuurd. Dit onderzoek is met name van belang voor het inschatten van de ernst van de hartritmestoornis over de dag en nacht heen.
Officiële hartscreening
Voor officiële hartscreening bij honden en katten kunt u zonder verwijzing bij mij terecht.Sinds februari 2018 ben ik lid van:
– Collegium Cardiologicum.
– PawPeds.
Ik sta op de diverse lijsten van dierenartsen die bevoegd zijn voor het uitvoeren van echografische hartonderzoeken bij honden en de HCM en PKD screening bij katten. Hieronder vindt u de invulformulieren voor de HCM en PKD onderzoeken bij de kat:
– Voor het HCM formulier klik op download HCM formulier.
– Voor het PKD formulier klik op download PKD formulier.
– Voor het Pawpeds HCM formulier, klik hier.
Let op: dit formulier gebruikt u als de uitslag doorgestuurd mag worden naar de database van Pawpeds.