Het röntgenonderzoek is met name geschikt voor onderzoek van botten en lucht houdende ruimtes zoals de borstholte. Toch wordt het ook veel gebruikt voor de buikholte. Met name voor het aantonen van vrij vocht in de buik, lucht in de darmen, vergrote organen en stenen in de blaas heeft een röntgenfoto voordelen. Voor de buikholte is een echo-onderzoek vaak meer informatief tenzij met contrast wordt gewerkt of betrokkenheid van de botdelen wordt vermoed. Voor de schedel en de rug heeft het CT onderzoek duidelijke meerwaarde.

Zijdelingse foto van de borstholte en buikholte voor onderzoek naar slokdarmverwijding

Voor het maken van een röntgenfoto hoeft in veel gevallen het dier niet onder narcose gebracht te worden. Alleen als het dier erg gestrest is of helemaal stilliggen belangrijk is wordt een lichte roes gegeven. Het is verstandig om dieren voor het maken van een röntgenfoto voor de zekerheid even nuchter te houden.

Door het maken van foto’s vanuit verschillende richtingen, meestal zijwaarts en van boven naar beneden, kan een drie dimensionaal beeld gevormd worden. Dit is van belang om de plaats te bepalen van afwijkende structuren.

Op een röntgenfoto is lucht zwart en zijn botten wit. Het weefsel ertussen bestaat uit verschillende tinten grijs.

Voordeel rontgenfoto:

  • Relatief goedkoop
  • Goede informatie over botten en borstholte
  • Snelle informatie over bijvoorbeeld vrij vocht of afwijkende voorwerpen in de buik
  • Eenvoudig en snel uit te voeren

Nadeel rontgenfoto:

  • Kwaliteit en informatie is bij CT onderzoek veel hoger
  • Stralingsbelasting

Beoordeling van röntgenfoto’s

U kunt als dierenarts foto’s naar mij doorsturen voor beoordeling. Voor vragen over de kosten van deze beoordeling kunt u mij een mailtje sturen. Wanneer u mij de foto’s mailt, probeer ik u binnen twee dagen mijn beoordeling te sturen. Voor spoedbeoordelingen vraag ik u vooraf even telefonisch te overleggen of mijn agenda daar ruimte voor biedt. Ik ontvang de foto’s het liefst in DICOM formaat. JPEG kan ook maar dan graag van voldoende kwaliteit. 

Terug naar Interne geneeskunde