Met Endoscopie

Deze maag-darm scopie is uitgevoerd bij een hond met chronisch bloedverlies via de maag en darm. Er zijn in de maag en de dunne darm diverse stukjes slijmvlies met een biopteertang verzameld voor pathologisch onderzoek. Een chronische ontsteking van het maag- en darmslijmvlies bleek de onderliggende oorzaak te zijn. De hond is hiervoor behandeld. terug naar interne geneeskunde.

Endoscopie is het onderzoek van holtes in het lichaam zoals neus, keel, maag en darm, met een flexibele of starre kijkbuis (endoscoop).

Een flexibele endoscoop bestaat uit een langere flexibele kunststof slang. In deze slang zit een lichtbron, een videocamera en een biopsiekanaal. Het biopsiekanaal wordt gebruikt om met een ijzeren draad + minuscuul happertje stukjes weefsel te kunnen verzamelen van de plaats in de holte waar de afwijking wordt vermoed. 

Een starre endoscoop bestaat uit een dunne, meestal rond de 15 cm lang, ijzeren buisje waarin een lichtbron en kijkgedeelte zitten. De starre endoscoop wordt met name gebruikt voor het neusonderzoek of blaasonderzoek.

De endoscopen die gebruikt worden bij de maag en darmen:

Gastroscoop: deze flexibele endoscoop wordt gebruikt voor kleinere honden voor het onderzoek van de slokdarm, de maag, de dunne darm en de dikke darm.

Colonscoop: deze flexibele endoscoop is iets dikker en veel langer dan de gastroscoop. Deze endoscoop wordt gebruikt voor grotere honden voor het onderzoek van de slokdarm, de maag, de dunne darm en de dikke darm.

Terug naar Interne geneeskunde