Endoscopie

Endoscopie is het onderzoek van holtes in het lichaam zoals neus, keel, maag en darm, met een flexibele of starre kijkbuis (endoscoop)

Een flexibele endoscoop bestaat uit een langere flexibele kunststof slang. In deze slang zit een lichtbron, een videocamera en een biopsiekanaal. Het biopsiekanaal wordt gebruikt om met een ijzeren draad + minuscuul happertje stukjes weefsel te kunnen verzamelen van de plaats in de holte waar de afwijking wordt vermoed. 

Een starre endoscoop bestaat uit een dunne, meestal rond de 15 cm lang, ijzeren buisje waarin een lichtbron en kijkgedeelte zitten. De starre endoscoop wordt met name gebruikt voor het neusonderzoek of blaasonderzoek.

In mijn praktijk maak ik gebruik van verschillende endoscopen:

Gastroscoop: deze flexibele endoscoop wordt gebruikt voor kleinere honden voor het onderzoek van de slokdarm, de maag, de dunne darm en de dikke darm.

Colonscoop: deze flexibele endoscoop is iets dikker en veel langer dan de gastroscoop. Deze endoscoop wordt gebruikt voor grotere honden voor het onderzoek van de slokdarm, de maag, de dunne darm en de dikke darm.

Bronchoscoop: deze flexibele endoscoop is slechts 5 mm dik maar 60 cm lang. Deze endoscoop wordt gebruikt voor onderzoek van de keelneusholte bij katten en honden, de luchtpijp en hoofd bronchiën bij honden en slokdarm, maag en dunne darm bij katten.

Flexibele rhinoscoop 3mm: deze flexibele endoscoop wordt gebruikt voor neusonderzoek bij honden en het onderzoek van de luchtpijp bij katten. Hij is ook inzetbaar voor onderzoek van de blaas en de vagina bij de hond.

Starre rhinoscoop 2.7mm: deze endoscoop wordt gebruikt voor neusonderzoek bij de hond en bij onderzoek van de blaas bij de hond.

Starre rhinoscoop 1.9mm: deze endoscoop wordt gebruikt voor het neusonderzoek bij katten.

Er is dus voor ieder onderzoek een endoscoop aanwezig.

Voor een endoscopisch onderzoek moet het dier onder algehele narcose gebracht worden. Ook moet het dier nuchter zijn. Dit is met name voor het maagdarmonderzoek van belang.

Maagdarmonderzoek: 12 uur geen eten geven

Dikke darmonderzoek: 24 uur geen eten geven en de dag voor het onderzoek laxeren.

Terug naar Interne geneeskunde

Chat openen