Endoscopie
Endoscopie is het onderzoek van holtes in het lichaam zoals neus, keel, maag en darm, met een flexibele of starre kijkbuis (endoscoop)
Een flexibele endoscoop bestaat uit een langere flexibele kunststof slang. In deze slang zit een lichtbron, een videocamera en een biopsiekanaal. Het biopsiekanaal wordt gebruikt om met een ijzeren draad + minuscuul happertje stukjes weefsel te kunnen verzamelen van de plaats in de holte waar de afwijking wordt vermoed.
Een starre endoscoop bestaat uit een dunne, meestal rond de 15 cm lang, ijzeren buisje waarin een lichtbron en kijkgedeelte zitten. De starre endoscoop wordt met name gebruikt voor het neusonderzoek of blaasonderzoek.
In mijn praktijk maak ik gebruik van verschillende endoscopen omdat niet voor ieder onderzoek dezelfde endoscoop geschikt is.
Voor onderzoek van de slokdarm, de maag, de dunne darm en de dikke darm maak ik gebruik van de maagdarmscopen:
Gastroscoop: deze flexibele endoscoop wordt gebruikt voor kleinere honden voor het onderzoek van de slokdarm, de maag, de dunne darm en de dikke darm.
Colonscoop: deze flexibele endoscoop is iets dikker en veel langer dan de gastroscoop. Deze endoscoop wordt gebruikt voor grotere honden voor het onderzoek van de slokdarm, de maag, de dunne darm en de dikke darm.
Voor onderzoek van de neus, keelholte en luchtpijp maak ik gebruik van veel kleinere endscopen:
Bronchoscoop: deze flexibele endoscoop is slechts 5 mm dik maar 60 cm lang. Deze endoscoop wordt gebruikt voor onderzoek van de keelneusholte bij katten en honden, de luchtpijp en hoofd bronchiën bij honden en slokdarm, maag en dunne darm bij katten.
Flexibele rhinoscoop 3mm: deze flexibele endoscoop wordt gebruikt voor neusonderzoek bij honden en het onderzoek van de luchtpijp bij katten. Hij is ook inzetbaar voor onderzoek van de blaas en de vagina bij de hond.
Ook gebruik ik starre endoscoopjes. Deze worden gebruikt voor neusonderzoek en bij onderzoek van de blaas.
Het endscopisch onderzoek gebeurt in alle gevallen bij dieren die onder narcose (slaap) zijn. De eigenaar is bij dit onderzoek niet aanwezig. Er worden in de meeste gevallen opnamen gemaakt van de scopie, die na het onderzoek met de eigenaar besproken worden. Bij dit onderzoek worden standaard weefselstukjes uit de maag en de dunne darm
verzameld (weefselbiopten) die worden opgestuurd voor weefselonderzoek.
Voor dit onderzoek wordt het dier gewogen en lichamelijk onderzocht. Daarna wordt het dier overgenomen door de assistentes en onder narcose gebracht. Het
onderzoek duurt met intake, scopie en wakker worden, ongeveer 3 uur. De eigenaar kan hierop wachten of het dier later op de dag ophalen. Dit wordt overlegd.